ANNONS

14 tecken på klimakteriet

Vi kommer alla att gå igenom klimakteriet.
För de flesta kvinnor inträffar denna period mellan åldrarna 45-55 år. Det rapporteras att ungefär 3 av 4 kvinnor upplever besvär i samband med denna period. För vissa kommer inte symtomen att vara lika märkbara som för andra. Periodens längd varierar från person till person. För de allra flesta uppstår det flera symtom under perioden som inte upplevs som så trevliga.

Klimakteriet är perioden i livet då äggstockarna slutar producera östrogen för gott. Besvären som uppstår beror på låga östrogennivåer i kroppen.

Det finns många tecken på klimakteriet – Här har vi samlat 14 av dem.

1. Värmevallningar och svettningar

Värmevallningar och svettningar är vanliga symtom som kan upplevas under klimakteriet. Värmevallningar kan vara mycket besvärande och kan pågå i flera minuter till flera timmar.

Orsaken till värmevallningarna är en minskning i produktionen av östrogen, som är ett hormon som spelar en viktig roll i regleringen av kroppstemperatur. När östrogenproduktionen minskar, kan det leda till att kroppstemperaturen ökar och att en värmevallning utlöses.

Värmevallningar kan vara mycket besvärande och kan påverka livskvaliteten för den som lider av dem. Svettningar kan också göra att man känner sig obekväm, särskilt i sociala situationer.

2. Humörsvängningar och irritabilitet

Humörsvängningar och irritabilitet är vanligt under klimakteriet. Minskningen i produktionen av östrogen som sker kan påverka hjärnan och nervsystemet, vilket kan leda till förändringar i humöret.

Humörsvängningar kan vara mycket besvärande och kan innebära att man lättare känner sig irriterad, frustrerad, ledsen eller stressad. Dessa humörsvängningar kan vara mycket intensiva och kan komma plötsligt.

Irritabilitet är också vanligt och kan kännetecknas av att man lättare reagerar argt eller frustrerat i situationer som tidigare inte skulle ha utlöst en reaktion. Det kan vara lätt att skylla på sig själv och känna att man inte klarar av att hantera humörsvängningarna och irritabiliteten. Men det är viktigt att komma ihåg att detta är normala symtom som många kvinnor upplever under klimakteriet.

3. Vaginal torrhet och irritation

Under klimakteriet är vaginal torrhet ett vanligt besvär. Det beror på en minskning i produktionen av östrogen, som är ett hormon som bidrar till att hålla slidan fuktig och smidig. Torrhet i slidan kan leda till smärtsamt samlag, klåda och sveda.

I klimakteriet kan bristen på östrogen också göra att slemhinnorna i slidan och urinröret blir tunnare och mer känsliga för skador. Det kan göra det mer sannolikt för infektioner som svamp eller urinvägsinfektioner.

4. Sömnproblem

Sömnproblem i klimakteriet beror på hormonella förändringar i kroppen som kan påverka sömnkvaliteten. Några av de vanligaste problemen som kan uppstå inkluderar sömnlöshet och nattsvettningar. Det kan också leda till att kvinnor vaknar oftare på natten, eller att de har problem med att somna om efter att ha vaknat.

5. Förlust av muskelmassa och ökad fettlagring

Förlust av muskelmassa och ökad fettlagring är två av de vanligaste förändringarna i kroppen som kan inträffa under klimakteriet. Detta beror på en minskning i produktionen av hormonet östrogen, som kan påverka kroppens förmåga att bygga och bibehålla muskelmassa, samt reglera fettlagring.

Muskelmassa är viktigt för att upprätthålla en god hälsa, eftersom det bidrar till att öka styrkan och uthålligheten, samt att öka förbränningen. Förlust av muskelmassa kan leda till minskad styrka och uthållighet, och kan också öka risken för skador och fall.

6. Minskad sexlust

Minskad sexlust är ett vanligt besvär under klimakteriet. Det kan bero på flera faktorer, inklusive hormonella förändringar, stress och trötthet.

En minskning i produktionen av östrogen kan leda till torrhet i slidan och smärtsamt samlag, vilket kan minska lusten till sex. Östrogenbrist kan också göra att vävnad i klitoris och slida blir mindre känsliga, vilket kan göra det svårare att uppnå orgasm.

7. Huvudvärk och yrsel

Huvudvärk och yrsel kan vara vanligt under klimakteriet. Hormonella förändringar i klimakteriet kan leda till att blodkärlen i hjärnan kan vidga och minska sig, vilket kan leda till huvudvärk. Östrogenbrist kan också göra att blodkärlen i hjärnan blir mer känsliga för utlösare som stress och koffein, vilket kan leda till huvudvärk.

Yrsel kan också vara relaterat till hormonella förändringar, särskilt i förhållande till blodtrycket. Östrogen kan ha en inverkan på blodkärlen i kroppen, och när östrogenproduktionen minskar kan det leda till att blodtrycket kan variera och kan orsaka yrsel.

8. Förändringar i hud, hår och naglar

Förändringar i hud, hår och naglar kan uppstå på grund av de hormonella förändringar som sker i kroppen.

Hudförändringar kan inkludera torrhet, utslag och rynkor. Östrogenbrist kan leda till att huden blir mindre elastisk och mer torr, vilket kan göra det mer sannolikt att rynkor bildas. Huden kan också bli mer känslig för solen, så det kan vara viktigt att använda solskydd.

Hårförändringar kan inkludera håravfall eller tunnare hår, samt förändringar i hårfärgen. Östrogen kan påverka hårsäckarna, och när östrogenproduktionen minskar, kan det leda till att håret blir tunnare och håravfall. Håret kan också bli gråare eller ändra färg.

Förändringar i naglar kan inkludera att naglarna blir tunnare och mer sårbara för skador. Östrogen kan också påverka naglarna, och när östrogenproduktionen minskar kan det leda till att naglarna blir mer sköra och mer sårbara för skador.

9. Torra ögon

Hormonella förändringar i klimakteriet kan leda till att ögonen producerar mindre tårvätska, vilket kan göra ögonen mer känsliga för torrhet. Östrogen kan också påverka kvaliteten och konsistensen av tårvätskan, och när östrogenproduktionen minskar kan det leda till att tårvätskan blir tunnare och mindre effektiv för att skydda ögonen mot torrhet.

Åldersrelaterade förändringar kan också leda till att ögonen producerar mindre tårvätska och att ögonen blir mer känsliga för torrhet. Torra ögon kan vara mycket obehagligt och kan leda till symtom som brännande känsla, klåda, rodnad och ögonirritation.

10. Uppsvälldhet och matsmältningsproblem

Uppsvälldhet och matsmältningsproblem beror på flera faktorer, inklusive hormonella förändringar, förändringar i tarmfunktionen och livsstilsfaktorer.

Hormonella förändringar i klimakteriet kan leda till att tarmen producerar mindre av hormonet progesteron, vilket kan påverka tarmens förmåga att röra sig. Detta kan leda till att det tar längre tid för maten att passera genom tarmen, vilket kan leda till ökad gasbildning, uppblåsthet, förstoppning eller diarré.

Förändringar i tarmfunktionen kan också leda till ökad gasbildning och uppblåsthet. Till exempel kan stress och trötthet göra att tarmen inte fungerar lika effektivt, vilket kan leda till ökad gasbildning och uppblåsthet.

11. Koncentrationssvårigheter

Koncentrationssvårigheter kan vara ett symptom som kan uppstå under klimakteriet. Det kan bero på flera faktorer, inklusive hormonella förändringar, stress och sömnproblem.

Hormonella förändringar i klimakteriet kan leda till att hjärnan inte fungerar så effektivt, vilket kan leda till koncentrationssvårigheter. Östrogen kan ha en inverkan på hjärnan, och när östrogenproduktionen minskar kan det leda till att hjärnan inte fungerar så effektivt, vilket kan leda till koncentrationssvårigheter.

12. Glömska

Hormonella förändringar i klimakteriet kan leda till att hjärnan inte fungerar så effektivt, vilket kan leda till glömska. Östrogen kan ha en inverkan på hjärnan, och när östrogenproduktionen minskar kan det leda till att hjärnan inte fungerar så effektivt.

13. Torr och kliande hud

Torr och kliande hud kan bero på flera faktorer, inklusive hormonella förändringar och åldersrelaterade förändringar i huden.

Hormonella förändringar i klimakteriet kan leda till att huden producerar mindre fukt, vilket kan göra huden mer torr och mer känslig för irritation. Östrogen kan också påverka hudens elasticitet och leda till att huden blir mindre elastisk och mer torr, vilket kan göra huden mer känslig för skador och mer kliande.

Åldersrelaterade förändringar i huden kan också leda till torr hud och klåda. Huden blir tunnare och mindre elastisk med åldern, vilket kan göra huden mer känslig för skador och mer kliande.

14. Ledbesvär

Hormonella förändringar i klimakteriet kan leda till att lederna producerar mindre glukosamin och kollagen, två ämnen som är viktiga för att hålla lederna friska och flexibla. Östrogen kan också ha en inverkan på lederna, och när östrogenproduktionen minskar kan det leda till att lederna blir mer sårbara för skador.

Åldersrelaterade förändringar i lederna kan också leda till besvär. Lederna kan bli mindre flexibla och mer sårbara för skador med åldern, vilket kan leda till ledbesvär.

Lindra symptomen, återta kontrollen

Damiana Vital är speciellt utvecklad för kvinnor i klimakteriet med sina noggrant utvalda ingredienser. Varje ingrediens stöder och är avsedd för att du som kvinna ska kunna återta kontrollen över din egen hälsa och tillsammans hjälpa dig genom perioden.

Läs mer ingredienserna om i Damiana Vital

Damiana är ett örtextrakt som sägs ha en positiv effekt på humöret och kan bidra till att minska stress och ångest. Extraktet kan också ha en positiv effekt på sexlusten och kan hjälpa till att öka den sexuella funktionen hos kvinnor i klimakteriet. Genom den positiva effekten som damiana kan ha på hormonbalansen, hjälper den till att minska värmevallningar och nattsvettningar. Magproblem kan också lindras, och extraktet kan bidra till att minska förstoppning och öka tarmrörelser.

L-arginin är en aminosyra som kan ge flera fördelar i klimakteriet. Aminosyran kan ha en positiv effekt på hjärtat och blodkärlen. Samtidigt kan L-arginin öka blodflödet till könsorganet, vilket i sin tur kan ha en positiv effekt på den sexuella funktionen. Några andra effekter som aminosyran kan ge är ökad produktion av kollagen som ger fast och ung hud.

Örtextraktet Muira Puama sägs ha en positiv effekt på den sexuella funktionen, minska vaginal torrhet, öka lusten och sexuell prestation hos kvinnor i klimakteriet. Liksom flera andra ingredienser kan Muira Puama ha en positiv effekt på muskel- och skelettsystemet, humöret, minska stress och besvär i leder.

Shatavari är känt för att ge en positiv effekt på hormonbalansen och kan minska nattsvettningar och värmevallningar. Det indiska extraktet kan ha positiva effekter på sexuell funktion och kan bidra till att minska förstoppning.

Örtextraktet Ashwagandha kan, liksom flera ingredienser, minska symtomen genom att ha en positiv effekt på humöret, förstoppning, minska besvär i leder, minimera värmevallningar och minska stress.

Zink hjälper till att minska värmevallningar. Zink minskar åldersrelaterade hudförändringar, och hudhälsan kan förbättras. Hårförlust kan också minskas, och zink kan öka hårväxten. Samtidigt förbättras immunförsvaret och risken för infektioner minskar.

Vitamin B3 (niacin) bidrar till att koncentrationen kan förbättras, och vitaminet har en positiv effekt på minnet.

Vitamin B6 är bra för humöret och kan bidra till minskad irritabilitet och nedstämdhet. Samtidigt kan vitaminet bidra till att minimera värmevallningar.

BioPerine är ett extrakt från svartpeppar. Det sägs att extraktet har en positiv effekt på matsmältningen och ökar upptaget av andra näringsämnen. Ämnesomsättningen kan också öka, och BioPerine är med på att minska viktökning. Samtidigt kommer immunförsvaret att stärkas.

Pepparmyntsolja minskar flera symtom som kan förekomma i klimakteriet. Oljan hjälper till att minimera värmvallningar, minska åldersrelaterade hudförändringar, öka tarmrörelser och minska förstoppning. Stelhet i leder kommer också att lindras. Koncentration och minnet kan förbättras.

Låt inte klimakteriet förstöra vad som kan vara de bästa åren i ditt liv. Vi firar försäljningsframgången genom att erbjuda dig att få prova Damiana Vital GRATIS* i 30 dagar!

INBJUDAN

Prova Damiana Vital GRATIS* i 30 dagar!

Ja tack! Jag vill prova Damiana Vital GRATIS* i 30 dagar!

Obs: Resultaten kan variera från person till person. Denna webbplats är endast för information och ersätter inte på något sätt en personlig konsultation, undersökning eller diagnos av en legitimerad läkare. Innehållet på denna webbplats är inte för självdiagnostik. Denne produkt är inte avsedd att diagnostisera, behandla, bota eller förebygga någon sjukdom.

Kalla: Effectiveness of a herbal formula in women with menopausal syndrome https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22105039/
Effect of an ashwagandha (Withania Somnifera) root extract on climacteric symptoms in women during perimenopause: A randomized, double-blind, placebo-controlled study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34553463/