ANNONS

Därför går du upp i vikt i klimakteriet

Du kanske känner igen det, kilona som smyger sig på utan att du förstår varför. Oavsett om det är valken som välter ut över byxlinningen eller kjolen som stannar mitt på höften är det tydliga tecken på att du har gått upp i vikt. De extrakilona var inte där tidigare och nu är det nästan omöjligt att bli av med dem, även om du äter och tränar som vanligt. Varför kommer de nu?

Tyvärr är det så att ju äldre du blir desto mer måste du jobba för att hålla vikten. Forskning visar att många kvinnor går upp i vikt under klimakteriet och att det kan vara utmanande att förlora eller bibehålla en hälsosam vikt under denna period. Detta beror på en kombination av flera faktorer som hormonnivåer, kosthållning, träning och sömnmönster.

Magfettet sitter extra bra

Under klimakteriet upplever många kvinnor en ökning i kroppsvikt, särskilt runt midjan. Det kan leda till att kroppsformen förändras, eftersom fett i större utsträckning lagras runt magen istället för runt rumpan. Extra tråkigt är det att fett runt magen sitter bra. Speciellt kan det upplevas som svårt att få bort när du har passerat 40 år.

Undersökningar visar att midjemåttet hos kvinnor har ökat de senaste åren och att midjemåttet ökar med stigande ålder. Resultaten visade särskilt stora ökningar bland kvinnor i åldersgruppen 40-59 år.

Det är förändringar av hormoner i kroppen som gör att det lättare lagras fett runt magen. Kvinnor får mindre kvinnliga och fler manliga könshormoner i samband med menopausen. Män lagrar generellt sett mer fett runt magen än vad kvinnor gör.

  1. Kvinnor lägger lättare på sig i klimakteriet
  2. Viktökning kan vara ett symptom på hormonella förandringer i kroppen.
  3. Den hormonella förandringen kan förklara varför bukfettet ökar under klimakteriet
  4. Kost och träning är viktig for att gå ner i vikt
  5. Et naturlig kosttilskott kan hjälpa till att upprätthålla en hälsosam kroppsvikt

Behåll vikten stabil efter fyllda 40

Även om hormonella förändringar kan spela en roll i viktökning under klimakteriet, är det viktigt att komma ihåg att en hälsosam livsstil med en balanserad kost och regelbunden fysisk aktivitet fortfarande är avgörande för att bibehålla en hälsosam vikt. Styrketräning, som bidrar till att bibehålla muskelmassa och förbränning, är särskilt viktig.

Att bibehålla en hälsosam kroppsvikt bör prioriteras i tidig klimakteriet. Det ger dig en rad hälsofördelar och är viktigt för din totala livskvalitet.

Lägre ämnesomsättning ger viktökning

Räkneexemplet är enkelt. Om kroppen tar in mer energi än den kan förbränna, lagras detta som fett. Mindre muskelmassa betyder lägre ämnesomsättning. Både män och kvinnor förlorar muskelmassa med åldern, men kvinnor förlorar mer och processen går snabbare hos oss.

Forskning tyder på att den minskande muskelmassan hos kvinnor främst beror på den markanta minskningen av östrogennivån i samband med klimakteriet. Att muskelmassan minskar betyder inte nödvändigtvis att kilona ökar över natten, men mindre muskelmassa leder till sämre ämnesomsättning, eftersom musklerna är den största energislukaren. Detta innebär att du sannolikt går upp i vikt, även om du äter och tränar precis som vanligt.

Minskade östrogennivåer leder också till att kroppen behöver mindre energi för att utföra grundläggande funktioner som att få hjärtat att slå, andas och hålla normal kroppstemperatur. Dessutom ändras ofta ätvanorna under klimakteriet. Alla dessa faktorer tillsammans leder till en positiv energibalans och en viktökning som sker mycket lättare än tidigare.

Kickstarta en hälsosammare livsstil

En balanserad kost och träning är några av de viktigaste sakerna du kan göra för att ta hand om din hälsa. Men du kanske märker att du inte når dina mål bara med det. För att fungera bra är din kropp beroende av olika vitaminer och mineraler i rätt mängd. Ett specialdesignat kosttillskott kan hjälpa dig att återställa balansen och bidra till att din kropp fungerar optimalt trots övergångsåldern.

Örterna Damiana, Muira Puama och Ashwagandha är tre örter som har använts i århundraden för att stödja kvinnors hormonella hälsa och balans. I övergångsåldern kan dessa örter bidra till att minska negativa symptom och hjälpa till att motverka faktorer som kan leda till viktökning.

Tillsammans kan dessa växter bidra till att upprätthålla en hälsosam hormonell balans hos kvinnor i övergångsåldern, vilket kan leda till viktminskning och en hälsosammare livsstil.

Låt inte klimakteriet förstöra vad som kan vara de bästa åren i ditt liv. Vi firar försäljningsframgången genom att erbjuda dig att få prova Damiana Vital GRATIS* i 30 dagar!

INBJUDAN

Prova Damiana Vital GRATIS* i 30 dagar!

Ja tack! Jag vill prova Damiana Vital GRATIS* i 30 dagar!

Obs: Resultaten kan variera från person till person. Denna webbplats är endast för information och ersätter inte på något sätt en personlig konsultation, undersökning eller diagnos av en legitimerad läkare. Innehållet på denna webbplats är inte för självdiagnostik. Denne produkt är inte avsedd att diagnostisera, behandla, bota eller förebygga någon sjukdom.

Kalla: Effectiveness of a herbal formula in women with menopausal syndrome https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22105039/
Effect of an ashwagandha (Withania Somnifera) root extract on climacteric symptoms in women during perimenopause: A randomized, double-blind, placebo-controlled study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34553463/
Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), utförd vid NTNU och Scandinavian Journal of Public Health (2020)